We zijn 25 tot 29 mei alle dagen open!

We zijn 25 tot 29 mei alle dagen open!

Uitdagende Schooluitjes

De Speelfabriek biedt voor elk wat wils. De jongste kinderen hebben wat meer begeleiding van ouders of leerkrachten nodig, maar op iedere leeftijd levert het testen en verbeteren een prachtige leerervaring.

onderaan deze pagina vindt u nog meer informatie.

Hoe werkt het:

  1. U kunt een reserveringsaanvraag doen via het formulier hieronder (ook voor dagen dat we normaal niet open zijn), wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
  2. Een schoolbezoek duurt 2,5 uur, voor minimaal 12 en maximaal 60 kinderen tegelijk. De starttijd kunt u zelf bepalen.
  3. Het kortingstarief voor educatieve groepen is 10€ voor kinderen en 5€ voor begeleiders. U mag bij ons altijd eigen eten meeneme. Scholen uit de gemeente Rotterdam kunnen vaak zelfs gratis langskomen! Dit doen we met hulp van fondsen, als u het formulier invult laten we u weten hoe het met ons budget staat.
  4. We verwachten actieve deelname van de begeleiders, en een minimum van één begeleider per 7 kinderen.
  5. Wilt u vantevoren overleggen? Dat kan via reserveren@speelfabriek.net of onder kantooruren op 0626470417

Bedankt!

Extra: een rondleiding in de beroepentuin

Naast het bezoek aan de Speelfabriek kunnen de leerlingen kunnen een korte rondleiding (ongeveer 10 minuten) krijgen bij onze buren, de beroepentuin.

De beroepentuin is een opleidingscentrum voor duurzame techniek (zonnepanelen en laadpalen installeren, cv en warmtepomp montage, enz.). Dat is een mooie kans voor de kinderen om op een andere manier kennis te maken met techniek en meteen een kijkje achter de schermen te krijgen. Daarnaast zijn de docenten enthousiast om (jonge) leerlingen een rondleiding en uitleg te geven.

De rondleiding is niet mogelijk op vrijdag.

Wat leren de leerlingen in de Speelfabriek?

In de Speelfabriek ontdekken leerlingen hun interesse en talent voor 30 verschillende creatieve en technische uitdagingen. Ze leren vertrouwen te krijgen in hun eigen ideeën en ze krijgen de ruimte om deze uit te proberen.

Hebben sommige leerlingen moeite met leren uit het boek? Misschien bloeien ze wel op als ze met hun handen bezig zijn tijdens het bezoek aan de Speelfabriek. Ontdek welke leerlingen talent heeft voor uitvinden, onderzoeken en maken?

In de Speelfabriek leren de leerlingen ervaringsgericht. Ze doen, ze proberen, ze ervaren en ze leren. Maar wat dan precies?

Kerndoelen:

Oriëntatie op jezelf en de wereld: Natuur & Techniek

42. De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

44. De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik

45. De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.

ervaringen:

  • Natuurkundige en technische principes en deze beïnvloeden door aan hun auto, boot of vliegsel te werken: hoe gaat deze sneller, hoger, beter?
  • er is nooit één perfecte oplossing, er kunnen meerdere oplossingen tegelijk zijn. In schoolmethodes lijkt het wel eens dat er maar één goed antwoord mogelijk is, maar in de echte wereld is er vaak geen perfecte oplossing voor een probleem en in de Speelfabriek ook niet.
  • Dat doorzetten als het niet in één keer lukt je extra trots maakt als het daarna wel lukt.
  • werken met echte gereedschappen en materialen: praktische ervaring  met techniek en wetenschap. Dat geeft hen ook handvaten en zelfvertrouwen voor de verdere opleidingskeuze.

Ontdekken:

  • Nieuwe talenten: Creativiteit, techniek, uitvinden en onderzoeken zijn net zo goed belangrijke vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen;
  • Welke toekomstige beroepen ook leuk zijn en wat je daarvoor moet kunnen.

De educatieve waarde van een uitvindspeeltuin

Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen

Wat kinderen ervaren als ze bezig zijn in de De Speelfabriek wordt binnen de science musea Tinkeren genoemd. To tinker is het Engelse woord voor prutsen en verbeteren met materialen en bestaat eigenlijk al heel lang. De vuistbijl van onze voorouders is ook het resultaat van tinkeren. De belangrijkste leeropbrengst van tinkeren wordt niet in het eindproduct gezien, maar in het proces. Er is altijd een moment van frustratie terwijl je bezig bent met je creatie, dat het even niet lukt zoals je had bedacht. Juist daar zelfstandig doorheen komen zorgt voor het toenemen van iemands zelfvertrouwen. Als je iets wél zelf blijkt te kunnen omdat je door hebt gezet.

In de Speelfabriek krijgen kinderen voortdurend te maken met deze ervaringen. Het eindproduct waar kinderen trots op zijn is daarom zoveel meer dan alleen een werkende raceauto. Het is een bewijs van het proces waarin ze dingen hebben bedacht, hebben geprobeerd, hebben gefaald en hebben doorgezet. En dat maakt het prutsen in de Speelfabriek zo krachtig en zoveel meer dan dat je aan de oppervlakte kunt zien.

Voor alle leeftijden van de basisschool

De Speelfabriek biedt voor elk wat wils. De leerlingen zullen automatisch op hun eigen niveau aan de slag gaan. Voor de jongere kinderen is het nog een uitdaging om de wielen aan de auto te monteren. Een raceauto met goed vrij bewegende wielen is voor deze leerlingen al een trotse prestatie. De oudere en vaardigere kinderen zullen gaan experimenteren met de gewichtsverdeling om hun auto nog sneller te krijgen. Het spreekt als vanzelf dat de jongere kinderen nog iets meer meer begeleiding van ouders of leerkrachten nodig hebben. Maar op iedere leeftijd levert het testen en verbeteren een prachtige leerervaring op.

Openingstijden

In het weekend en in vakanties
10:30 – 13:30  //  14:00 – 17:00

woensdag
13:00 tot 17:00

Vrijdag
10 – 12 (peuterochtend) //  14:00 – 17:00

We verkopen ook kaartjes aan de deur, maar die kunnen uitverkocht zijn!

Voor scholen ook andere dagen en tijden mogelijk