Toffe schooluitjes


Aan de slag met techniek op school, maar onvoldoende ruimte? Benieuwd naar het technisch talent van uw leerlingen? Op zoek naar een leuke dag uit met een educatieve invulling? Kom naar de Speelfabriek!

De spectaculaire apparaten van de speelfabriek dagen kinderen uit om zélf aan de slag te gaan en ‘iets’ te maken dat werkt, de basis van alle techniek. Kinderen timmeren zelf auto’s, maken zeepjes of vliegmachines, bouwen dammen, en nog veel meer. Door te maken, testen en te verbeteren gaan ze spelenderwijs aan de slag met de wetenschap achter hun ontwerp. Een superleuk en leerzaam uitje.

U kunt een boeking aanvragen via Reserveren@speelfabriek.net of bellen met 0626470417

Praktische Informatie

 • U kunt een reserveringsaanvraag doen via reserveren@speelfabriek.net
 • Een schoolbezoek duurt 2,5 uur, voor minimaal 12 en maximaal 50 kinderen tegelijk. Starttijd kunt u zelf bepalen.
 • Het kortingstarief voor educatieve groepen is 10€ voor kinderen en 5€ voor begeleiders, zolang het buiten onze normale openingstijden is. U mag bij ons altijd eigen eten meenemen.
 • Schoolreisjes bij de Speelfabriek zijn mogelijk vanaf groep 3 (groep 1 en 2 in overleg).
 • We verwachten actieve deelname van de begeleiders, en een minimum aantal begeleiders. Als richtlijn kunt u bij groep 3/4 uitgaan van één begeleider per 7 kinderen, en daarna één op 8.
 • Rotterdamse basisscholen komen in aanmerking voor busvervoer met korting via BUZZ010.

klik hier voor onze algemene voorwaarden en veelgestelde vragen.

Extra: een rondleiding in de Beroepentuin

Er is ook nog een extra activiteit naast het bezoek aan de Speelfabriek. De leerlingen kunnen een korte rondleiding (ongeveer 10 minuten) krijgen bij onze buren, de beroepentuin. De beroepentuin is een opleidingscentrum en zij richten zich met name op de techniek (zonnepanelen en laadpalen installeren, cv en warmtepomp montage, bouw enz.). De beroepentuin is een mooie kans voor de kinderen om op een andere manier kennis te maken met techniek en meteen een kijkje achter de schermen te krijgen. Daarnaast zijn de docenten enthousiast om (jonge) leerlingen een rondleiding en uitleg te geven. Klik hier op de link naar een filmpje om een goede indruk te krijgen.

De rondleiding is helaas niet mogelijk op vrijdag.

Wat leren de leerlingen in de Speelfabriek?

In de Speelfabriek ontdekken leerlingen hun interesse en talent voor 30 verschillende creatieve en technische uitdagingen. Ze leren vertrouwen te krijgen in hun eigen ideeën en ze krijgen de ruimte om deze uit te proberen. Hebben sommige leerlingen moeite met leren uit het boek? Misschien bloeien ze wel op als ze met hun handen bezig zijn tijdens het bezoek aan de Speelfabriek. Ontdek welke leerlingen talent heeft voor uitvinden, onderzoeken en maken! Gun hen de kans om hun talent te ontdekken en kom naar de Speelfabriek!

In de Speelfabriek leren de leerlingen ervaringsgericht. Ze doen, ze proberen, ze ervaren en ze leren. Maar wat dan precies?

Leerlingen leren
 • Kerndoelen 42, 44 en 45, Oriëntatie op jezelf en de wereld: Natuur & Techniek
  • Kerndoel 42: De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.
  • Kerndoel 44: De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.
  • Kerndoel 45: De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.
 • Samen te werken en samen oplossingen te bedenken;
 • 21ste eeuwse vaardigheden: problemen oplossen, creatief denken, zelfregulering, sociale en culturele vaardigheden en samenwerken;
Leerlingen ervaren
 • Natuurkundige en technische principes en beïnvloeden deze door aan hun auto, boot of vliegsel te prutsen, hoe gaat deze sneller, hoger, beter?
 • Dat er voor problemen nooit één perfecte oplossing is, er kunnen meerdere oplossingen tegelijk zijn. In schoolmethodes lijkt het wel eens dat er maar één goed antwoord mogelijk is, maar in de echte wereld is er vaak geen perfecte oplossing voor een probleem en in de Speelfabriek ook niet.
 • Dat doorzetten als het niet in één keer lukt je extra trots kunnen maken op jezelf als het daarna wel lukt.
Leerlingen doen
 • Praktische ervaring op met techniek en wetenschap, ze werken met echte gereedschappen. Dat geeft hen ook handvaten en zelfvertrouwen voor de verdere opleidingskeuze.
Leerlingen ontdekken
 • Waar ze wél of óók goed in zijn. Creativiteit, techniek, uitvinden en onderzoeken zijn net zo goed belangrijke vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen;
 • Welke toekomstige beroepen ook leuk zijn en wat je daarvoor moet kunnen;
 • Extra: Je kunt het bezoek aan de speelfabriek uitbreiden met een bezoek aan onze buren: een opleidingscentrum voor werk in de energietransitie: zonnepannelen en laadpalen installeren, Cv en warmtepomp montage, Bouw en dergelijke. Het ziet er heel aansprekend uit en ze zijn enthousiast om leerlingen die bij ons op bezoek komen een rondleiding te geven. Bovendien zijn de docenten echt leuk. Dit is beschikbaar van maandag tot en met donderdag, in overleg.

De educatieve waarde van een uitvindspeeltuin

Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen

Wat kinderen ervaren als ze bezig zijn in de De Speelfabriek wordt binnen de science musea Tinkeren genoemd. To tinker is het Engelse woord voor prutsen en verbeteren met materialen en bestaat eigenlijk al heel lang. De vuistbijl van onze voorouders is ook het resultaat van tinkeren. De belangrijkste leeropbrengst van tinkeren wordt niet in het eindproduct gezien, maar in het proces. Er is altijd een moment van frustratie terwijl je bezig bent met je creatie, dat het even niet lukt zoals je had bedacht. Juist daar zelfstandig doorheen komen zorgt voor het toenemen van iemands zelfvertrouwen. Als je iets wél zelf blijkt te kunnen omdat je door hebt gezet.

In de Speelfabriek krijgen kinderen voortdurend te maken met deze ervaringen. Het eindproduct waar kinderen trots op zijn is daarom zoveel meer dan alleen een werkende raceauto. Het is een bewijs van het proces waarin ze dingen hebben bedacht, hebben geprobeerd, hebben gefaald en hebben doorgezet. En dat maakt het prutsen in de Speelfabriek zo krachtig en zoveel meer dan dat je aan de oppervlakte kunt zien.

Voor alle leeftijden van het primair onderwijs

De Speelfabriek biedt voor elk wat wils. De leerlingen zullen automatisch op hun eigen niveau aan de slag gaan. Voor de jongere kinderen is het nog een uitdaging om de wielen aan de auto te monteren. Een raceauto met goed vrij bewegende wielen is voor deze leerlingen al een trotse prestatie. De oudere en vaardigere kinderen zullen gaan experimenteren met de gewichtsverdeling om hun auto nog sneller te krijgen. Het spreekt als vanzelf dat de jongere kinderen nog iets meer meer begeleiding van ouders of leerkrachten nodig hebben. Maar op iedere leeftijd levert het testen en verbeteren een prachtige leerervaring op.